Contact

Use the form on the right to contact or send e-mail to info(a t)petrikumela.com

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

_MG_4807_72dpi_web.jpg

Arvosteluja

Your recording of my "Quest" is incredibly beautiful! Bravissimo on your elegant playing and please do relay my congratulations to all the other players too!
It is always wonderful to hear one's work performed with both technical excellence and deep poetic insight. I wish you all best success in your further artistic career!

- George Crumb, säveltäjä


”Olin hyvin otettu –paitsi teknisestä suorituksesta- erityisesti hänen tulkintansa sisäistynäisyydestä, jollaista harvoin kokee. Hän tavoitti hyvin osuvasti ne intiimit tunnelmat, joita yritin ilmaista säveltäessäni kyseisen musiikin.
- Pehr Henrik Nordgren, säveltäjä


…a very fine performance; technically impressive, very musical, and with a fine understanding of the work…
- Nicholas Maw, säveltäjä

 

"Kumela’s performance is inventive, elegant, and exciting…shows an impressive grasp of the work’s architecture. He never loses control—even in the most dissonant sections, he never loses his beautiful sound. This recording is a wild ride - a huge range of music in outstanding performances."
- American Record Guide - Critic´s choices 2011

 

"Korpijaakko is clearly at home with the musical possibilities of the guitar with the solo guitar sonata Kimberley (2006), a standout as one of the most remarkable works of recent years for solo guitar composed in Finland. As always, Kumela manages to astonish with the ease and clarity of his playing."

- Finnish Music Quarterly

 

Paras tae levyn onnistumiselle on kuitenkin se, että Petri Kumela on tällä hetkellä Suomen paras levyttävä kitaristi – ainakin minun mielestäni. Hänen tekniikkansa keveys ja vaivattomuus sekä soinnin pehmeys luovat levylle yhtenäisyyttä, mutta aivan yhtä ällistyttävää on Kumelan tulkintojen monipuolisuus. Hagenin Locatelli-muunnelmissa ja Dowlandin Farewellissa on tyylikästä luuttuimitointia korukuvioineen, kun taas Sorin Fantasia sujuu salonkieleganssilla. Nicholas Maw ́n eeppisen Music of Memoryn valtavat uusromanttiset purkaukset Kumela rakentaa huolella, ja kappale onnistuu ravistelemaan suhdettamme menneeseen musiikkiin.

Levyn parasta antia on Chaconne, jonka Kumela maalaa riittävän leveällä pensselillä, ylittäen kitaralle sopimattomat sudenkuopat rauhallisen viileästi. Syvimmältä sydäntä viiltävät Chaconnen hiljaiset, sisäänpäin kääntyneet sävyt, joissa Kumelan kitaran samettinen sointi pääsee oikeuksiinsa.

Lotta Wennäkosken hillitön rämpytyskappale Balai svengaa Kumelan käsittelyssä vastustamattomasti eteenpäin. Muuntelu syntyy kosketuksen loputtomasta hienosäädöstä – Kumela tuottaa lähes nerokkaita sointeja, joita Wennäkoski ei ehkä edes osannut kuvitella, mutta joille hän on antanut mahdollisuuden.
- YLE Uudet levyt

 

PETRI KUMELA ÄR EN GITARRKONSTENS FÖRNYARE
På omslaget till sin nya skiva, Change is Gonna Come, poserar Petri Kumela med plakat och allt på sin enmansgatubarrikad. Och varför inte? Kumela har om någon bidragit till den finländska gitarrkonstens utveckling och förändring. En intelligent och mångsidig musiker, som berikat repertoaren med egna arrangemang likaväl som ett stort antal beställningsverk av inhemska tonsättare.
- Hufvudstatsbladet

 

Vaikka tämä ei ole perinteinen, tunnelmoiva kitaralevy, se myös vakuuttaa perinteisillä laatukriteereillä, hivelevällä sävykkyydellä ja rikkumattomalla tunnelmallisuudella. Muutoksen ja muunnelmien teemaa läpikäyvä levy on ajatteleva että ajateltu.
J. B. Hagenin ja F. Sorin muunnelmateoksissa on jokainen sävy paikallaan. J. S. Bachin kuuluisassa Ciacconassa on läheltä koettua rajattomuutta. Nicholas Mawin mittavaa, muhkeasointiseksi kasvavaa Music of Memorya halkoo yksi Mendelssohnin viehkoimmista melodisista keksinnöistä, jousikvarteton op. 13 intermezzo-teema. J. Dowlandin kromaattisen surumielinen Farewell sulkee levyn hellästi.
- Helsingin Sanomat

 

KITARAMESTARI KUMELA 

Petri Kumela haastaa kuulijan pohtimaan muutoksen tematiikkaa jo levyn kannessa " Change is gonna come" muuallekin kuin Alban graafiseen suunnitteluun. Filosofi Tuomas Nevanlinnan levyteksti ja Kumelan omat, henkilökohtaiset kommentit syventävät muunnelmamuodon käsittelyä, mutta musiikki pärjää omillaankin. 

Mielestäni Kumela on nykyään Suomen etevin levyttävä kitaristi. Hänen vaivaton, sävykäs ja levollinen soittonsa taipuu yhtä hyvin Dowlandin ja Hagenin luuttuimitaatioihin, Sorin salonkieleganssiin kuin Nicholas Mawn massiiviseen Music of Memory -teokseen. jonka postromantiikka ravistelee kuulijan suhdetta musiikin menneisyyteen. Bachin Chaconnesta Kumela muokkaa rauhallisen, kirkkaan tulkinnan, jossa ei lainkaan kuulu kitaristisia hankaluuksia.

Vetävintä muuntelua levyllä edustaa Lotta Wennäkosken hillitön rämpytyskappale Balai, jonka mikrotason soinnilliset muutokset Kumela toteuttaa lähes nerokkaasti. 

- Rondo

 

ERINOMAISEN HIENO, TUORE KITARALEVY
Change is Gonna Come on erinomaisen valloittava oikeastaan kahdelta kantilta; musiikillinen sisältö on kuusi loistavasti kitaroitua teema ja muunnelmat –teosta, jotka sulautuvat yhteen. Maukasta antia tarjoaa ensin levyvihkonen…Mutta itse levyn sisältö on aivan häikäisevä. Aivan erityisen mainio uusi tuttavuus on Lotta Wennäkosken Kumelalle säveltämä mittava Balai… Petri Kumelan suoritus on monipuolisen häikäisevä; yksi kitara voi taiturin käpälissä kuulostaa kokonaiselta bändiltä!
- Valkeakosken Sanomat

 

Petri Kumela oli konserton runollinen ja taiturillinen solisti. Hän loihti kitarastaan kevyitä melodialinjoja, helähtäviä arabeskeja, hienostuneita sointuotteita ja aina silloin tällöin kiihkeää rytmistä kohinaa.
- Helsingin Sanomat

 

Petri Kumela har under de senaste åren etablerat sig som en av våra intressantaste och mångkunnigaste gitarrister, som rör sig lika ledigt bland nulevande tonsättares alster – vilka han är en flitig beställare av – som på t.ex. den historiska transkriptionens marker. Kumela excellerar i den känslomässigt mångfasetterade musik med en sensibilitet, chosefrihet och finess som är helt avväpnande och jag väntar redan med spänning på följande del i detta, förhoppningsvis omfattande, projekt.
- Hufvudstdsbladet

 

KITARAVIRTUOOSI VALLOITTI KOUVOLASSA. Luulenpa, etten ole ainoa, joka ihastui kitarataiteilija Petri Kumelan soittoon Kymi Sinfonietan konsertissa. Hän antoi varsin monipuolisen kuvan taiteilijapersoonastaan soittamalla sekä barokkikitaraa että modernia soitinta. Petri Kumelan soiton tunnusomaisin piirre oli suuri sointi, joka kantoi hyvin salissa. Tavallisesti kitarakonsertoissa käytetään sähköistä vahvistusta, mutta sitä Kumela ei tarvinnut. Hänen sävyasteikkonsa oli laaja Rodrigon Fantasian hiljaisista sävyistä aina (ylimääräisen) Turinan kappaleen hurjuuteen asti.
- Kouvolan Sanomat

 

Petri Kumelan tulkinnassa kuultiin intiimiä herkkyyttä ja rytmikkäitä espanjalaistunnelmia. Kumelan kitara soi seesteisen mietiskelevänä ja myös instrumentaalisen notkeana. Kumela toteutti briljantteja juoksutuksia teknisellä varmuudella ja vaivattomuudella.
- Kymen Sanomat

 

Kitaristi Petri Kumela on taituri kiteyttämään suuria tunteita pienieleiseen soittoon. Festivaalin vuoden taiteilijan kitara räiskyi toki temperamenttisesti tarvittaessa, mutta erityisesti hän tuntui houkuttelevan kuulijoita mukaansa seuraamaan arvoituksellisen pehmeitä sävelkulkuja. Sujuva aikamatka barokista nykymusiikkiin kertoi Kumelan huolellisesta paneutumisesta asiaan. Modernit sävellykset eivät olleet pakollisia kuriositeetteja, vaan orgaaninen osa hyvän musiikin jatkumoa.
- Kaleva

 

Carl Philipp Emanuel Bach oli aikansa suvereenein klaveristi ja sävelsi hyvin idiomaattista klaveerimusiikkia, mutta Kumela pystyy siirtämään luonnollisen, pakottoman yleistunnelman hienosti kitaralle. Erityisen suuresti ihailen sitä, että Kumela saa hyvin epäkitaristiset korukuviot soljumaan täsmällisesti. Dynamiikan vaihtelussa ja harmonian äkkikäänteissä kuuluu sitä paitsi aivan tarpeeksi Sturm und Drangia. Kun levyn laittaa soimaan, huomio kiinnittyy välittömästi kitaran poikkeuksellisen samettiseen sointiin.
- YLE/Uudet levyt

 

Tämä levy ei tue sitkeää käsitystä Pehr Henrik Nordgrenin musiikista synkkänä. Kitaristi Petri Kumela johdattaa kuulijan maailmaan, joka on kyllä hauras ja epävarma, mutta samalla täynnä kauneutta ja lohtua... Kaikissa teoksissa Nordgren on kirjoittanut kitaralle elävää ja koristeellistakin tekstuuria, jossa yksityiskohdat ja pitkä linja ovat tasapainossa... Suotta ei säveltäjä kehu Petri Kumelan soittoa syvälliseksi ja hienostuneeksi. Jokainen ääni on sävyltään harkittu, ja tauot täydellisesti kohdallaan. Säveltäjän ja muusikon välinen luottamus, jonka levyvihkon teksti mainitsee, kuuluu musiikissa. Yhtenäinen, tilava äänitys ja tasaisen laadukkaat muusikot sitovat paketista kokonaisuuden, joka on yksi vuoden merkittävimmistä kotimaisista nykymusiikkilevyistä.
- Rondo

 

KITARAMUSIIKKI RIKASTUU

Pehr Henrik Nordgrenin ja Petri Kumelan yhteistyö toimii

Säveltäjä Pehr Henrik Nordgrenin ja kitaristi Petri Kumelan yhteistyö on koitunut siunaukseksi. Kumela on antanut sävellystyön aikana palautetta ja esitellyt kitaran sointimahdollisuuksia.
Se ei ole johtanut niin kutsuttuihin uusiin soittotapoihin, kuivaan nysväykseen, jollaisesta modernin musiikin historia todistaa vitsaukseksi asti, vaan kitaran sielun kauniskaikuiseen, perussointien aikaa antavaan tutkailuun... Kitaramusiikki on rikastunut parissa vuodessa peräti neljällä herkkävireisellä teoksella. Nordgrenin musiikin persoonallisuus ei ole muuttunut vaan tihentynyt. Esiin on suodattunut onnellisia äänikerrostumia, joilla Nordgren on kääntänyt synkän hautomistaipumuksensa avarammaksi kuulosteluksi... Joskus aikaisemmin Nordgrenin melodioille on ollut ominaista levoton ekspressiivisyys, joka syö itseltään tehoa tuloksettomalla risteilyllään. Nyt kitaran intervalliharppaukset, mikroaskeltaivutukset ja arpeggiot ovat ilmavia. Nordgren tuntuu saaneen sielulleen rauhan.

Luottavainen rauha tulee myös Petri Kumelan soitosta. Se on puhdasta ja sävykästä. Levy kestää –ehkä vaatiikin- monen monta kuuntelua, jolloin mietiskelystä alkaa kirkastua jäntevää logiikkaa.
- Helsingin Sanomat

 

Nordgrens sätt att skriva för gitarren känns väl aldrig helt idiomatiskt, men det behöver det inte heller göra. Uttrycket är personligt och Kumela tacklar sina utmaningar med en entusiasm och auktoritet som är absolut imponerande.
Nordgren är sällan direkt lättillgänglig, även om han inte heller krånglar till det för lyssnaren i onödan. Tonfallet är ofta säreget och i de bästa stunder får den laddade hudlösheten nästan något rituellt över sig. Ett drag som ytterligare förstärks av samtliga medverkande musikers ypperliga förverkliganden av hans intentioner.
- Hufvudstasbladet

 

”*****”
Giovane chitarrista di talento, il ventottenne finlandese Petri Kumela si produce in un bel concerto che riserva momenti di particolare freschezza interpretativa… le premesse sono di assoluto riguardo e invitano a seguire con attenzione i prossimi passi di questo interprete. Si ascolti ad esempio l´incipit del preludio della Partita BWV 1006 di Bach con il suo nitore cristallino, la naturalezza del fraseggio portato con semplice signorilità, la leggerezza del´eloquio che pur si appoggia su solide basi analitiche. È un Bach religiosamente contemplativo nella Loure, agile e di preziosa stilizzazione in Gavotta e Bourrée, alato nella Gigue. Grazie a questa facilità per un´espressione sempre viva e finemente modulata si evita l´appariscenza  e si instaura piuttosto una schietta comunicativa, basata su una spiccata e naturale musicalità.
- Seicorde (Italia)

 

Technically everything is brought off with great aplomb;  just witness the Scherzo (Ginastera), which fairly whizzes along… He brings it off very succesfully whether you like your music effects-laden or not. After a dramatic and resonant Canto, the Finale proves what an able player Kumela is. It is very percussive, very controlled and excitingly performed.
- Classical Guitar Magazine (Englanti)

 

…very much enjoyed his concert and admired his musicianship. Petri Kumela has a lot to offer an audience. He played without fuss and show but with an easy and warm sensibility, and a good sense of space and phrasing. …sufficient depth to communicate the qualities resident not only in the details but also within the architecture of the whole suite. Excellent. Engaging performance, from an engaging performer with good stage craft and presentation.
- Sound Hole (Englanti)

 

On mielenkiintoista kuunnella levyä, jossa kuvataan säveltäjän ja soittajan yhteistä löytöretkeä. Pehr Henrik Nordgren on ottanut työn alle kitaran ja löytänyt Petri Kumelasta vielä taidokkaan tulkin teoksillensa. Kolmisen vuotta kestänyt prosessi poiki neljä kitarateosta eri kokoonpanoille. Tämä sato on poimittu nyt levylle talteen… Musiikki ei ole helppoa saati kuulijaa kosiskelevaa. Kuitenkin Nordgrenille ominainen pyrkimys vahvaan ilmaisuun on aistittavissa. Joka sille rohkenee avautua, saa tästä levystä kyllä mielenkiintoista pureksittavaa… Notkeasorminen Petri Kumela on sinut sekä kitaransa että Nordgrenin parissa. Samoin Lapin kamariorkesteri ja Tempera-kvartetti syventyvät aiheeseen asiaankuuluvalla herkkyydellä.
- Keskipohjanmaa

 

Nordgren luo usein vangitsevia tunnelmia, ja hänen sointitajunsa sekä väriaistinsa on erinomainen... Kitaristi Petri Kumela tulkitsee Nordgrenin musiikkia tarkasti, herkästi ja oivaltavasti.
- Suomen Kuvalehti

 

Illan Tapaus oli kitaristi Petri Kumela, joka kantaesitti kuluvana vuonna valmistuneen Pehr Henrik Nordgrenin konserton kitaralle ja kamariorkesterille. Kumelan soitto oli erittäin musikaalista ja elävää, jossa hienopiirteiset nyanssit vaihtelivat. Se teki oikeutta teokselle, joka vaikutti kinntoisalta leikiltä, tarinalliselta keskustelulta solistin ja orkesterin välillä. Esitys oli myös akustisesti onnistunut, sillä kitaraa voi pakottomasti seurata ilman että se kertaakaan peittyi orkesterin alle.
- Lapin Kansa

 

Kumelan ote konsertosta (Aranjuez) oli suvereeni ja kitara soi kautta linjan niin ääriosien kipakoissa rytmeissä kuin hitaan osan laulavassa melodiassakin.
- Etelä-Saimaa

 

Kitaristiyleisö oli varmasti tyytyväinen festivaalin avanneeseen Petri Kumelan resitaaliin. Kumelan soitto on teknisesti sujuvaa ja hänen tyylillinen asteikkonsa on laaja.
- Helsingin Sanomat

 

…virtuose Kaskaden, Flageolets, Schichtklänge und Akkordfolgen eingebunden (bis zum abschliessend verhauchenden Finale). Beim vortrag dieses bunten Kaleidoskops konnte der ausgezeichnete Gitarrist Petri Kumela seine hervorragenden Fähigkeiten auch im polyphonen Spiel demonstrieren; es gab heftigen Beifall.
- Augsburger Allgemeine (Saksa)

 

Petri Kumela edustaa kansainvälisesti menestyneintä nuorta suomalaista kitaristipolvea. Useissa kilpailuissa menestynyt Kumela on rakentanut ensilevynsä ohjelmiston huolellisesti, joten tuloksena on paitsi ensiluokkaista kitaransoittoa, myös sellaisenaan mielenkiintoinen läpileikkaus jatkuvasti monipuolistuvan konserttikitaraohjelmiston mahdollisuuksista… Sonaatti (Ginastera) on osuva päätös levylle, jossa ovat mukana kaikki taiteellisen onnistumisen elementit: tinkimätön tulkintatahto ja –taito yhdistyneenä inspiroituneeseen älyyn, kiehtova ohjelmisto ja vieläpä annos karheasti sykkivää sydämellistä lämpöä.
- Classica

 

Levyn tekninen toteutus ja Kumelan soitto ovat paljon korkeammalla tasolla kuin monen megayhtiön kaupallisella julkaisulla. Tyylikkään ja varman Bach-soiton ohella Nordgrenin Perhoskuvat ja Ginasteran sonaatti häikäisevät nyansoituina ja kaikesta hälystä vapaina tulkintoina.
- Rondo

 

Kumela loihti kitarastaan esiin hämmästyttävän määrän sävyjä ja värejä.
- Kaleva

 

On harvinaista törmätä ensikonserttiin, joka vastaisi alkuperäistä mielikuvaansa. Tuntematon nuori taiteilija esittelee itsensä, taitonsa ja kypsyytensä ohjelmistovalinnasta lähtien. Saksassa Hochschule für Musik Nürnberg-Augsburgista erinomaisin arvosanoin valmistunut, stipendejä, alan arvostusta ja kilpailuvoittoja kahminut Petri Kumela ei yleisön runsaasta lukumäärästä päätellen ollut täysin onnistumaan kätkemään kynttiläänsä ulkomaisen vakan alle. Maine oli kiirinyt miehen edellä, ansaitusti. Petri Kumela esitteli vakavaa ja herkkää puoltaan, mutta toisessa tilanteessa kitarasta lähtee varmasti muutakin. Meteliä ja meininkiä on aina helpompi tuottaa kuin nyt kuultua lähes läpimeditatiivista herkuttelua kitarankielistä irtoavilla mitä hienoimmilla vivahteilla. Sormien keveyden katsominen on yhtä esteettinen kokemus kuin syntyneen kuuleminen... Kumela kokosi lumotun puutarhan särkyneet äänet mitä suurimmalla hellyydellä ja herkkyydellä muistikuvien etäisiksi, välillä kirkkaammiksi maisemiksi... Nicholas Mawn Music of Memoryssa Mendelssohnin a-molli jousikvarteton intermezzon teema pilkkoutuu pitkin teosta monin tavoin. Kumela uittaa teemanpätkät juoksutusten sekaan vaivattomasti, eikä yksikään temppu tunnu siltä, vaan soitossa vallitsee taitureille tyypillinen vaivattomuus.
- Helsingin Sanomat

 

Gitarristen Petri Kumela hör till de få inhemska toppmusiker som inte i något skede har studerat vid Sibelius-Akademin. Kumela visade sig inte desto mindre vara en tolkningsmässigt mogen och tekniskt driven musiker, som visade lejonklon i en svit stiligt varierade nutida musikstycken... Kumela gav genomgående prov på ett emotionellt och utförandemässigt mästerskap som man inte nödvändigtvis är van med en debutkonsert och i extranumret gav han dessutom ett övertygande bevis på att även fader Bach sitter som gjuten i hans känsliga gitarrfingrar.
- Hufvudstadsbladet

 

Julius Berger verlieh der Arpeggione-Stimme eine packende Cello-Expressivität, die Petri Kumela auf der Gitarre auffing und in Bahnen lenkte. ...lebensfroh und temperamentgeladen vorüberzog. Begeisterter Beifall im Rokoko-Sall der Regierung.
- Augsburger Allgemeine (Saksa)

 

Kitaristi Petri Kumelan esitys oli puhdas, sävykäs ja innostunut – kaiken kaikkiaan kehuttava suoritus.
- Kaleva

 

Musicerandet tog vid och följdes av en nästan andäktig tystnad in den till brädden fyllda salen. Musiken rörde en rakt till hjärtat.
- Hangö Tidningen

 

Colin Balzers schmelzreicher Tenor und Petri Kumelas geschmeidige Gitarrenbegleitung schufen dabei ein überzeugendes, eindringliches Klangbild.
- Augsburger Allgemeine (Saksa)

 

Petri Kumelas intima konsert i Riddarhuset bjöd på spännande kontraster mellan klassisk musik arrangerad för gitarr och ny finländsk musik skriven för gitarr... ...tolkningen (Bach) blev synnerligen njutbar med förfinade nyanser och inkännande karakterisering... Erkki Rautio föreföll trivas med sin stämma och samspelet med Petri Kumela var vitalt och befriat (Uruppförandet av Riikka Talvities Beyond the Web för gitarr och cello)... Kumelas gitarrspel är intimt, ytterst noggrant och tekniskt rent, t.ex. det gnissel man ofta hör från gitarristers grepphand vid lägesbyte undviker Kumela helt. Konserten avslutades med musik av Carl Philipp Emanuel Bach, arrangerad av Kumela själv och framförd med stilkänsla och finess.
- Hufvudstadsbladet

 

Turina schuf eine intime, nuancenreiche andalusische Innen- und Traumwelt, in die sich die beiden Gitarristen mit grösser Behutsamkeit, klanglicher Bewusstheit und rhythmischer Raffinesse gleichsam hinein tasteten. Auch die ”Cinco Danzas Gitanas” für zwei Gitarren, Von Kumela und (José Antonio) Escobar in subtilem Wechselspiel beschworen, kamen in ihrer Zigauer-Atmosphäre ohne vordergründige ”Carmen”-Effekte aus, sind statt dessen ein zartes Gespinst voller Geheimnis, Duft und Nächtlicher Stimmen.Dabei wurden die Möglichkeiten des breiten Klangspektrums der Gitarre mit grosser Kunsfertigkeit realisiert –von harten gerissenen Arpeggien und Trommelschlägen bis zu flirrenden Klangkaskaden und bebenden Seufzer-Tönen. Aber ob die Künstler nun duettierten oder jeder seinen Soloauftritt hatte -nie wurde es eine blosse Gitarren-Show, immer ging der Interpret ganz in dieser hochpoetischen Gitarren-Traumwelt auf.
- Augsburger-Allgemeine (Saksa)